Czego nie jeść w ciąży – porady dietetyczne

Nawet jeśli na co dzień nie przejmujemy się dietą czy liczeniem kalorii, podczas starania się o dziecko oraz w czasie ciąży warto pochylić się nad naszymi nawykami żywieniowymi. Dieta w ciąży musi być zbilansowana, żeby dostarczyć rozwijającemu się organizmowi dziecka wszystkich potrzebnych składników odżywczych, a zarazem powinniśmy uważniej niż zwykle unikać substancji, które nie służą naszemu ciału.

Czego unikać?

Jest oczywiste, że w ciąży powinnyśmy zrezygnować z palenia tytoniu oraz picia alkoholu, gdyż obie te czynności dostarczają nam substancji toksycznych, z którymi potrafi sobie poradzić organizm dorosłego, jednak u wystawionego na ich działanie płodu może dojść nawet do poważnych wad rozwojowych. Należy także ograniczyć spożywanie kawy i herbaty, które również zawierają silnie działające substancje, a napoje energetyzujące także powinny być wykluczone. Dodatkowo, jeśli zastanawiamy się, czego nie jeść w ciąży, powinnyśmy zastanowić się nad rezygnacją z fast foodów, napoi typu cola oraz każdej innej wysokoprzetworzonej żywności. Dziecko, któremu w życiu płodowym dostarczymy wiele złych tłuszczy, konserwantów, sztucznych spulchniaczy i tym podobnych, będzie bardziej narażone na wystąpienie alergii oraz otyłości na późniejszych etapach życia.

Co jest wskazane?

Przede wszystkim należy włączyć do codziennej diety jak największe ilości świeżych warzyw i owoców. Dostarczą nam nie tylko kompletu witamin i mikroelementów potrzebnych rozwijającemu się organizmowi, to również składniki odżywcze, takie jak aminokwasy i węglowodany podane w najlepiej przyswajalnej dla człowieka formie. Po inspirację warto sięgnąć na blogi i do książek kucharskich poświęconych kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ z racji wykluczenia mięsa i produktów odzwierzęcych mamy pewność, że dania wegańskie będą tak skomponowane, by dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, czego nie można powiedzieć o diecie statystycznego mieszkańca Polski. Kupując mięso, zwróćmy szczególną uwagę, by nie miało chemicznych dodatków, co jest bardzo częste z uwagi na szybkie psucie się produktów mięsnych. Nie będzie dobrze służyło naszemu dziecku również mięso z masowych hodowli, które zawiera wysokie stężenie antybiotyków i substancji chemicznych z paszy podawanej zwierzętom. Jeśli mamy taką możliwość, mięso i nabiał kupujmy bezpośrednio od sprawdzonego rolnika albo z certyfikatem żywności ekologicznej.
Niezależnie od diety, w czasie ciąży warto suplementować niektóre składniki, na przykład witaminę D3. W razie wątpliwości zwróć się do swojego ginekologa lub lekarza rodzinnego.

Redakcja ociasteczkach.pl