Dlaczego warto jeść płatki śniadaniowe

Wiele osób uważa, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i przywiązuje ogromną wagę do tego, by był on zdrowy i dostarczył niezbędnej energii. Dlatego na stole pojawiają się wędliny, sery, jajka, masło i pieczywo. Bardzo często w menu zdrowego śniadania pojawiają się płatki śniadaniowe a szczególnie te wytwarzane ze zbóż.

Z czego wytwarzane są płatki śniadaniowe

Naturalne płatki produkowane są z różnego rodzaju zbóż. Z owsa, gryki, pszenicy, jęczmienia, żyta, prosa, a nawet pszenicy orkiszowej. Często też pojawiają się produkty z kukurydzy, ryżu, komosy ryżowej oraz z tak egzotycznej rośliny, jak amarantus. Płatki zbożowe powstają w specjalnych komorach, w których ziarna są podgrzewane i suszone, a następnie rozdrabniane i poddawane procesowi tak zwanego płatkowania. Bardzo popularnymi płatkami śniadaniowymi są również musli i granola. Musli to zmieszane płatki zbożowe, orzechy, bakalie i suszone owoce. Granola natomiast to mieszanina płatków, orzechów, suszonych owoców i miodu, podpieczona do chrupkości.Na rynku dostępne są również płatki śniadaniowe specjalnie produkowane dla dzieci. Najczęściej to musli lub kukurydziana mieszanka o ciekawych kształtach, często z dodatkiem czekolady lub w słodkiej chrupiącej polewie. Dodatkowo produkty te bywają wzbogacane o cały wachlarz witamin.

Czy jedzenie płatków na śniadanie jest zdrowe

Jest wiele opinii na temat czy jedzenie płatków jest zdrowe. Wielu specjalistów i dietetyków wypowiada się za albo przeciw takiej diecie. Wszyscy jednak dochodzą do wniosku, że jeżeli płatki śniadaniowe zawierają tylko naturalne składniki są zdrowe i pożądane. Są znakomitym źródłem węglowodanów, białka, tłuszczów i błonnika, który wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego. Spożywając takie śniadanie dostarczamy do organizmu witaminy A, D, E, K oraz cały zestaw witamin z grupy B. Oprócz tego płatki zawierają witaminę C, kwas foliowy i pantotenowy, wapń, żelazo i fosfor, który odpowiedzialny jest za utrzymanie zdrowych kości i zębów. Mieszanina płatków śniadaniowych może zawierać także zdrowe dodatki jak żurawina, borówka, malina, wiśnia, truskawka, orzechy czy rodzynki. Śniadanie takie przygotowane z pełnoziarnistych produktów przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju różnych chorób w tym nowotworowych.Jedzenie płatków na śniadanie może być elementem zdrowego odżywiana. Jednak mimo to, że taki posiłek zawiera wiele składników niezbędnych dla zdrowego funkcjonowania organizmu, nie wolno zapominać również o innych produktach spożywczych. Każda dieta powinna być zbilansowana i różnorodna.

Redakcja ociasteczkach.pl